over spreker Arjan Erkel

Een extreme gebeurtenis die zijn leven veranderde

De kranten stonden er in 2002 bol van: een Nederlandse medewerker van Artsen zonder Grenzen was op gewelddadige wijze overvallen en ontvoerd in de Russische deelstaat Dagestan. Wat volgde was een onstuimige maar bovenal angstige en verwarrende periode voor Erkel. Elke dag vreesde hij voor zijn leven, en toen hij op een dag in de kofferbak van een auto werd vervoerd en dagenlang zonder water en voedsel achtergelaten werd, wist Erkel vrijwel zeker dat zijn laatste uur had geslagen.

over spreker Arjan Erkel

Arjan nam het heft in eigen handen

Arjan werd 607 lange dagen opgesloten in zwaar beveiligde slaapkamers, koude donkere kelders en tot slot in een ondergronds hok van slechts anderhalf bij twee meter, waar hij in gezelschap verkeerde van muizen en insecten. Het was er aardedonker. In dit hok verbleef Arjan maar liefst 15 maanden waarin hij geen enkel mens zag en er geen idee van had of het dag of nacht was. Zijn hok werd ononderbroken bewaakt door zwaarbewapende mannen met bivakmutsen op.


Op mentaal vlak werd Arjan voortdurend heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Hij was volledig afhankelijk van anderen om zijn vrijheid terug te krijgen. Hij voelde zich dikwijls eenzaam en verlaten. Door de situatie volledig te accepteren en zich te vermannen wist Erkel zich erdoorheen te slaan en op enig moment begon hij contact te leggen met een aantal van zijn bewakers. Arjan besloot het heft in eigen handen te nemen om zijn situatie te verbeteren. Deze confrontatie met zichzelf heeft hem enkele zeer verrassende inzichten bezorgd.

In staat zichzelf te overtreffen

Zijn vrijlating op 11 april 2004 kwam dan ook helemaal onverwacht. Er volgde een emotionele tijd waarin het weerzien met zijn geliefden de boventoon voerde. Erkel is tot op de dag van vandaag dankbaar voor alle steun die hij destijds heeft gekregen. Mede dankzij deze steun heeft hij zijn leven weer op de rails kunnen krijgen.

Door deze harde les heeft Arjan geleerd dat hij in staat is zichzelf te overtreffen en dat de macht en invloed die hij kan uitoefenen vele malen groter is dan hij ooit had gedacht.

over Spreker Arjan Erkel

De lezingen van Arjan zijn vrij heftig, maar ook zeer waardevol

Na een gewelddadige overval en ontvoering werd hij 607 dagen gevangen gehouden en moest hij onder erbarmelijke omstandigheden zien te overleven. De fysieke en mentale strijd die hij toen leverde was enorm: gevoelens van verlatenheid en onzekerheid zorgden ervoor dat het vertrouwen om gered te worden langzaamaan afnam. Dit ontaardde tot slot in een totaal gebrek aan comfort en veiligheid.

Deze uiterlijke én innerlijke strijd heeft echter tot waardevolle inzichten geleid die Erkel nu graag deelt met anderen. Zo kwam hij tot het besef dat hij uiteindelijk alles kan bereiken wat hij maar wil. Met dit inzicht wil hij anderen inspireren om ook de koe bij de hoorns te vatten en de regie over het eigen leven terug te nemen. Ook maakt hij duidelijk dat hier geen levensbedreigende situatie aan vooraf hoeft te gaan, maar dat het simpelweg een kwestie van doen is.

Voor het terugnemen van de regie over je eigen leven is geen levensbedreigende situatie nodig. Het is een kwestie van actie ondernemen, lef tonen en jezelf bevrijden van dat wat je tegenhoudt!

Arjan Erkel

Boek een lezing van Arjan Erkel

Zoek je een inspirerende spreker voor je seminar of wil je jouw werknemers aanzetten tot een nieuwe denk- en levenshouding? Boek in dat geval Arjan Erkel.